DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ-KONU ÖZETİ

DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ

Organlarımıza destek olan, vücudumuza şekil kazandıran aynı zamanda hareket yeteneğimizi sağlayan vücut yapılarına destek ve hareket sistemi denir.

C:\Users\fikret\Desktop\Destek-ve-hareket-sistemi.png

Destek ve hareket sistemimiz kemikler, eklemler ve kaslardan oluşur. Kemik ve eklemler ise iskeletimizi oluşturur. İnsan iskeletinde kemikler şekillerine göre uzun kemikler, kısa kemikler ve yassı kemikler olarak sınıflandırılır.

KIKIRDAK: Kıkırdak hücrelerinin bir araya gelmesiyle oluşan kıkırdak doku, kemik doku kadar sert olmamasına rağmen dayanıklı, esnek ve damarsızdır. Kemiklerin uç kısımlarında ve eklem kısımlarında bulunur. Kıkırdak, hareket sırasında kemiklerin aşınmasını önler. Uzun kemiklerde kemiğin boyca uzamasını sağlar.

EKLEM VE EKLEM ÇEŞİTLERİ

Kemiklerin hareket durumlarına göre birbirleri ile bağlantı yaptıkları yere eklem denir.

Eklemler hareket yeteneklerine göre oynar eklem, yarı oynar eklem ve oynamaz eklem olmak üzere üç çeşittir.

EKLEMLER
Oynamaz eklemYarı Oynar EklemOynar Eklem
Kemikler birbirine sıkı sıkıya bağlıdır. Oynamaz eklemle bağlı olan kemikler hareket etmez. Kafatasındaki ve kuyruk sokumundaki eklemler oynamaz eklemlere örnektirHareketleri sınırlı olan eklemlerdir. Kemiklerin arasındaki yapının esnekliği oranında hareket edebilir. Göğüs kafesi ve omurgadaki çok az hareket edebilen eklemlerimiz yarı oynar eklemlere örnektir.Kemiklerin hareketleri kolayca yapmasını sağlayan eklemlerdir. Kollarımız ve bacaklarımızda bulunan eklemler oynar ekleme örnektir.

KAS VE KAS ÇEŞİTLERİ

İskelet sistemindeki kemiklerin üzerini örten, iç organlarımızın yapısına katılarak vücudun ve iç organların hareket etmesini sağlayan kasların oluşturduğu sisteme kas sistemi denir.

Vücudumuzdaki kaslar çizgili kas, düz kas ve kalp kası olmak üzere üç gruba ayrılır.

KASLAR
Çizgili Kaslar (İskelet Kasları)Düz KaslarKalp Kası
İsteğimizle çalışan kaslardır. Mikroskoptaki görünümü çizgilidir. Hareketimizi sağlamak için kemiklere bağlıdır. Bu nedenle iskelet kası da denir. Hızlı kasılırlar ama çabuk yorulurlar.Kalbin dışındaki tüm iç organların yapısında bulunur. İsteğimiz dışında ve yavaş çalışır, yorulmaz.İsteğimiz dışında çalışır ve sadece kalbimizde bulunur. Yapısı çizgili kaslara, çalışması düz kaslara benzer. Tıpkı düz kaslar gibi yorulmazlar.
Kaslarımız kasılıp gevşeyerek hareket etmemizi sağlar. Hareketimizi sağlayan kaslardan bazıları çiftler hâlinde ve zıt yönde çalışır. Buna örnek olarak kol ve bacak kaslarımızı verebiliriz.

Çiftler hâlinde çalışan kasların aynı yönde kasılıp gevşeyeni de vardır. Buna da örnek olarak gülmemizi, konuşmamızı sağlayan kasları verebiliriz.

error: İçerik korunmaktadır !!