Kimyasal Tepkimeler Özet 2

İNDİR

KİMYASAL TEPKİMELER

Kimyasal Tepkimeler Özet 2

Maddelerin kimyasal değişime uğrayarak yeni maddeler oluşturma sürecine kimyasal tepkime adı verilir. Bileşikler, kimyasal tepkimeler sonucunda oluşur. Kimyasal tepkime sonucunda oluşan maddelere ürün adı verilir.

Hidrojen ve oksijen gazlarının belirli oranlarda bir araya gelerek kimyasal tepkimeye girmesi sonucu su oluşur. Bu kimyasal tepkimenin ürünü sudur. Suyun kimyasal yapısı, hidrojen ve oksijenin kimyasal yapısından farklıdır.

C:\Users\fikre\Desktop\Suyun-yapisi.jpg

Metan, bitki ve hayvan kalıntılarının binlerce yıl toprak altında sıkışması sonucu oluşan, formülü CH4 olan bir bileşiktir. Metan gazının oluşumu kimyasal tepkimelere örnektir. Metan gazının oksijenle kimyasal tepkimeye girmesi sonucu oluşan ürünler karbondioksit ve sudur. Karbondioksidin ve suyun kimyasal yapısı hem metan hem de oksijen gazının kimyasal yapısından farklıdır.

C:\Users\fikre\Desktop\metan.jpg

Demir, oksijen gazı ile kimyasal tepkimeye girdiğinde halk arasında pas olarak bilinen demir (III) oksit bileşiği oluşur. Demir (III) oksit bileşiği kimyasal tepkimenin ürünüdür. Oluşan bileşik, demir ve oksijenden farklı kimyasal özelliğe sahiptir.

Paslı demirin kimyasal yapısı, pas tutmamış demirin kimyasal yapısından farklıdır. Çünkü demir paslanırken kimyasal değişime uğrar. Demirin paslanma süreci kimyasal tepkimelere örnektir. Paslı demirin kütlesi, tepkimeye giren demir ve oksijenin toplam kütlesine eşittir. Bu durum bütün kimyasal tepkimelerde gözlenir. Kimyasal tepkimelerde tepkimeye giren maddelerin toplam kütlesi, tepkime sonucunda elde edilen ürünlerin toplam kütlesine eşittir. Buna kütlenin korunumu adı verilir

C:\Users\fikre\Desktop\pas.jpg

Demir tozu gri, kükürt tozu ise sarı renkte olmasına rağmen ısıtılma sonucunda oluşan maddenin renginin siyah olduğu fark görülür. Renk değişimi kimyasal tepkimenin bir göstergesidir. Demir tozu-kükürt tozu karışımına mıknatıs yaklaştırıldığında mıknatısın demir tozunu çektiği fark edilir. Ancak ısıtılma sonucunda elde edilen demir sülfür bileşiği mıknatıs tarafından çekilmez.

Çünkü bu maddenin kimyasal özellikleri hem demir tozunun hem de kükürt tozunun kimyasal özelliklerinden farklıdır. Gözlemlenen sonuçlardan biri de oluşan demir sülfür bileşiğinin kütlesinin tepkimeye giren demir ve kükürt tozu kütlelerinin toplamına eşit olmasıdır.

C:\Users\fikre\Desktop\kütle korunumu.jpg

Yaptığınız deneyde 21 g demir tozu ile 12 g kükürt tozunun ısıtılması sonucu 33 gram demir sülfür bileşiği elde ettiniz. Buna göre bir kimyasal tepkimeye giren maddelerin kütlelerinin toplamının kimyasal tepkime sonucu oluşan ürünlerin kütlesine eşit olduğu sonucuna ulaşabiliriz.

Kimyasal Tepkimeler Özet 2